Jiban Bima Corporation (JBC) Junior Officer Question Solution 2009

প্রশ্ন ব্যাংক
Content Protection by DMCA.com

Jiban Bima Corporation (JBC) Junior Officer Question Solution 2009

Part I: Multiple Choice Questions (MCQS) [60 x1 =60 Marks]

Instruction: There are 60 Multiple Choice Questions in this part. Answer these questions on the Answer
Sheet given separately. You can use the blank spaces around the MCQS of this booklet for rough work.

LANGUAGE & COMMUNICATION (Question 1 to 20)

Find Error(s) in Sentences
01. (A) In spite of rigorous training, quality of trainers and (B) well-developed course outline, Samia (C) has not (D) improved much after the (E) two-months program.

Ans: (E) two-months program

02. After a long, (A) seemingly (B) futile search, professor Grant was (C) finally able to locate the (D) sixvolume of the series he needed (E) to continue his research.

Ans: (D) six

03. Although I had (A) originally intended to help him, I later decided it (B) would be (C) more time-consuming (D) that I (D) had anticipated.

Ans: (D) had anticipated

04. Although she had (A) ample time, with (B) insufficient preparation (C) for the exam, Sarah (D) wished that the exam (D) will not take place.

Ans: (D) will not

05. A prize was (A) awarded to (B) millionth person (C) who bought (D) an appliance (E) from the store.

Ans: (B) millionth

Fill in the Blanks
Instruction-Select the correct form of preposition, which most appropriately fill-in the gap in each sentence.

06. To fulfill its mission of reducing rural poverty, BRDB regularly undertakes a number of development projects ____ its normal programs.
(A) in spite of
(B) instead of
(C) contrary to
(D) in addition to
(E) as per

Ans: (D) in addition to

07. _______ surveyed, consumers in different nations have ______ similar preferences for particular product features.
(A) If; renounced
(B) If; announced
(C) When; expressed
(D) However; always
(E) As; shown

Ans: (C) When; expressed

08. You must apologize ______ him ______ your rudeness.
(A) to, of
(B) at, for
(C) to, for
(D) to, as
(E) at, of

Ans: (C) to, for

09. He made a comment ______ my proposal.
(A) to
(B) on
(C) at
(D) for
(E) by

Ans: (B) on

10. The young executive was chosen for the project ______ his lack of qualifications.
(A) therefore
(B) despite
(C) although
(D) hence
(E) however

Ans: (B) despite

Spelling
Instruction-Select the correctly spelt words.

11. (A) Judgement
(B) Judgment
(C) Jugement
(D) Judzemen
(E) Judgemant

Ans: (A) Judgement

12. (A) Questionere
(B) Questionaire
(C) Questionnaire
(D) Questionare
(E) Questinnaire

Ans: (C) Questionnaire

13. (A) Acquaintance
(B) Aquaintance
(C) Aquantence
(D) Aquaintence
(E) Aquantance

Ans: (A) Acquaintance

14. (A) Quarral
(B) Quarel
(C) Quarrel
(D) Quarrele
(E) Quaral

Ans: (C) Quarrel

15. (A) Triumph
(B) Triamph
(C) Tramph
(D) Trumph
(E) Triumpf

Ans: (A) Triumph

Word-meaning:
Instruction-Select the appropriate word(s) having meaning close to the word(s) underlined in each
sentence.

16. The condemned prisoner was given a reprieve.
(A) punishment
(B) pardon
(C) command
(D) meal
(E) sentence

Ans: (B) pardon

17. We had to put up with the inconvenience.
(A) endure
(B) create
(C) enjoy
(D) remove
(E) assist

Ans: (A) endure

18. I could barely make out the traffic signs through the rain.
(A) Discern
(B) violate
(C) obey
(D) wait for
(E) comply with

Ans: (A) Discern

19. He showed great enthusiasm contrary to what his supervisor had expected.
(A) according to
(B) guided by
(C) opposite to
(D) instead of
(E) against

Ans: (C) opposite to

20. We kept notes of everything that transpired at the meeting.
(A) decided
(B) recorded
(C) happened
(D) finished
(E) concerned

Ans: (C) happened

আরোও পড়ুন: জীবন বীমা কর্পোরেশনের পরীক্ষায় যা যা আসতে পারে

Mathematics (Questions 21 TO 40)

21. If the length of a rectangle is increased by 20% and the width is decreased by 20%, what percentage change occurs in the area?
(A) remains the same
(B) increases by 5%
(C) decreases by 4%
(D) increases by 4%
(E) None of these

Ans: (C) decreases by 4%

22. Mr. Expert can do a job in 8 days and his son can do it in 12 days. How many days will it take them to complete the job if they worked together?
(A) 5
(B) 4 4/5
(C) 5 1/4
(D) 10
(E) none of these

Ans: (B) 4 4/5

23. A machine fills a bag with 7 ounces of potato chips in 3.5 seconds. At this rate, how many seconds will it take the machine to fill a bag with 15 ounces of potato chips?
(A) 6.5
(B) 7.0
(C) 7.5
(D) 8.0
(E) none of these

Ans: (C) 7.5

24. In the figure, area of the square ABCD is x?. EC = y. what is the area of AED
Jibon Bima2009 Q. 24
(A) (x² – xy)/2
(B) (xy -y²)/2
(C) x² – xy
(D) y² – xy
(E) none of these

Ans: (A) (x² – xy)/2

25. If 80% of the applicants to a program were rejected, what is the ratio of the number accepted to the number rejected?
(A) 1:4
(B) 1:5
(C) 2 : 5
(D) 4 :5
(E) None of these

Ans: (A) 1:4

26. The average weight of 3 boys is 53 kg. None of the boys weighs less than 51 kg. What is the maximum weight, in kg, of anyone boy?
(A) 53
(B) 55
(C) 57
(D) 59
(E) None of these

Ans: (C) 57

27. If the sum of 3, 7 and x is 18, then the average of 3, 7 and x is-
(A) 6
(B) 7
(C) 8
(D) 5
(E) None of these

Ans: (A) 6

28. There are 20 members in a cricket squad. In how many ways can a captain and a vice-captain be chosen?
(A) 20
(B) 39
(C) 180
(D) 380
(E) None of these

Ans: (D) 380

29. If the sum of two numbers is 14 and their difference is 2, what is the product of the two numbers?
(A) 24
(B) 28
(C) 48
(D) 56
(E) None of these

Ans: (C) 48

30. What is the minimum number of chocolates that must be added to the existing batch of 260 chocolates, so that the total batch can equally be divided among 3, 4 or 6 persons?
(A) 4
(B) 8
(C) 12
(D) 16
(E) None of these

Ans: (A) 4

31. A salesman travels a distance of 70 miles in 2.5 hours. How much faster, in miles per hour, must he travel to make the same trip in 0.75 hours less time?
(A) 28
(B) 24
(C) 12
(D) 16
(E) None of these

Ans: (C) 12

32. A store raised the price of an item by exactly 10 percent. Which of the following could NOT be the resulting price of the item?
(A) Tk. 11.00
(B) Tk. 7.60
(C) Tk. 5.50
(D) Tk.6.80
(E) None of these

Ans: (E) None of these

33. If (x² – 4x + 22) = 6, which of the following must be false?
(A) x = 4
(B) x = – 4
(C) x > 3
(D) x >0
(E) x < 6

Ans:

34. What is 35% of of 160?
(A) 14
(B) 12
(C) 11
(D) 10
(E) 9

Ans: (C) 11

35. If x = 50 and a = 10, then the value of x/x-a + a/a-x is
(A) 0
(B) 1
(C) 10
(D) 50
(E) None of these

Ans: (B) 1

36. The area of a rectangular R with width 4 feet is equal to the area of a square S which has a perimeter of 24 feet. The perimeter of the rectangular R, in feet, is:
(A) 9
(B) 16
(C) 24
(D) 26
(E) None of these

Ans: (D) 26

37. 3x – 1 ≠ 2x is true for all values of x EXCEPT
(A) x ≠ 1
(B) x = -1
(C) x > 1
(D) x = 1
(E) None of these

Ans: (D) x = 1

38. A train traveling at 50 miles/hr is 5 miles from the station at 5:00pm. When will the train arrive at the station?
(A) 5: 05pm
(B) 5: 10pm
(C) 5: 06pm
(D) 5:50pm
(E) None of these

Ans: (C) 5: 06pm

39. There are 20 members in a cricket squad. In how many ways can a captain and a vice-captain be chosen?
(A) 20
(B) 39
(C) 180
(D) 380
(E) None of these

Ans: (D) 380

40. By how much is the value of {-10-(-7)}greater than the value of {-10 + (-7)}?
(A) -20
(B) 20
(C) 0
(D) 14
(E) -14

Ans: (D) 14

(GENERAL KNOWLEDGE 41 to 60)

41. Main component of natural gas is
(A) Nitrogen
(B) Oxygen
(C) Methane
(D) Helium
(E) None of these

Ans: (C) Methane

42. The Golden Ball winner of FIFA World Cup 2006 is
(A) Miroslav Klose
(B) Ronaldinho
(C) Zinedine Zidane
(D) Ronaldo
(E) None of these

Ans: (C) Zinedine Zidane

43. Wimbledon is famous for which outdoor sport?
(A) Cricket
(B) Lawn Tennis
(C) Hockey
(D) Soccer
(E) None of these

Ans: (B) Lawn Tennis

44. Which country does not have access to sea?
(A) Thailand
(B) France
(C) Bhutan
(D) Maldives
(E) None of these

Ans: (C) Bhutan

45. Windows is a computer software developed by
(A) IBM
(B) Microsoft Corporation
(C) Apple
(D) Hewlett Packard
(E) None of these

Ans: (B) Microsoft Corporation

46. Which of the following is not a storage medium in a computer system?
(A) Processor
(B) Hard disk drive
(C) Magnetic tape
(D) Pen drive
(E) None of these

Ans: (C) Magnetic tape

47. First Atom Bomb was exploded in
(A) 1944
(B) 1945
(C) 1935
(D) 1942
(E) None of these

Ans: (B) 1945

48. Hepatitis- C increases risk of
(A) Blood Cancer
(B) Stomach Cancer
(C)Liver Cancer
(D) HIV AIDS
(E) None of these

Ans: (C)Liver Cancer

49. Which country has the highest population in the world?
(A) USA
(B) Canada
(C) Russia
(D) China
(E) None of these

Ans: (D) China

50. The first Bangali who crossed English channel is
(A) Brojen Das
(B) Musharraf Hossain
(C) Altaf Hossain
(D) Zakir Hossain
(E) None of these

Ans: (A) Brojen Das

51. A universal donor is a person having blood group of
(A) A+
(B) B+
(C) o+
(D) AB+
(E) None of these

Ans: (A) Brojen Das

52. 2012 summer Olympic game will be held in
(A) New York
(B) London
(C) Paris
(D) Tokyo
(E) None of these

Ans: (B) London

53. The Richter scale is used for measuring
(A) Tsunami
(B) Flood
(C) Hurricane
(D) Earthquake
(E) None of these

Ans: (D) Earthquake

54. Who is the author of the novel merchant of Venice?
(A) William Shakespeare
(B) P. B Shelly
(C) Charles Dickens
(D) Humayun Ahmed
(E) None of these

Ans: (A) William Shakespeare

55. What does IMF stand for?
(A) Intravenous Micro Fluid
(B) International Maritime Foundation
(C) International Monetary Fund
(D) International Marketing Forum
(E) None of these

Ans: (C) International Monetary Fund

56. The river Naf runs in Bangladesh along the border of
(A) India
(B) Nepal
(C) Myanmar
(D) Thailand
(E) None of these

Ans: (C) Myanmar

57. SMS available in mobile phone stands for
(A) System fo Marketing Service
(B) System Management Server
(C) Short Message Service
(D) Support Management System
(E) None of these

Ans: (C) Short Message Service

58. The household line voltage (in volt) is approximately
(A) 180
(B) 150
(C) 220
(D) 240
(E) None of these

Ans: (C) 220

59. Niagara falls is located in
(A) Asia
(B) Africa
(C) Australia
(D) North America
(E) None of these

Ans: (D) North America

60. When you deposit money in a bank, you are
(A) taking credit from it
(B) earning money
(C) lending it money
(D) saving money
(E) None

Ans: (C) lending it money

Part II: Written Exam [30 Marks]

Mathematics: [3×5 15 marks]
Instruction: Solve the problems showing all the necessary steps and calculations.

1. Fifty junior officers of a bank have different professional background. Of these, 22 have MBIM degree, 15 have Banking diploma, and 14 are M.Com. in Banking. Nine of the employees have two of the degrees, and one has taken all three of the degrees. How many of 50 officers have none of the degrees?

Ans:10

2. A laborer is paid Tk. 20 per hour for an 8-hour day. If he works overtime (above 8 hours) in a single day, he is paid 1.5 times the rate he is paid for regular hours. If the laborer received Tk. 200 for a single day’s work, how
long did he work on that day?

Ans: 9 hours 20 minutes

3. In a group of people solicited by a charity, 30% contributed Tk. 40 each, 45% contributed Tk. 20 each, and the rest contributed Tk. 2 each. If the charity received a total fo Tk. 300 from the people who contributed Tk. 2, how much was contributed by the entire group?

Ans: tk 12900

Language & Communication

A. Fill-in the Blanks: [5 marks]
Instructions: Fill in the blanks with appropriate words or phrases. You may use the same word more than one if necessary.

List of Words:
northern, experience, found, turns, facing, large, harm, orient, seems, arsenic, especially, contaminated,

In our day to day life we ______ new kind of problem. Our environment is _____ new pollution day by day. Arsenic pollution is one of them and it _____ to be looming ______ as the days go ahead. ______ is a tasteless, colorless and odorless metalloid substance commonly ____ in groundwater. It causes much _____ to human life very slowly. It is found in water _______ in tube- well water. By drinking arsenic _______ water people get diseases in various ways. It causes sore in palms of the legs and hands of people. Sometimes, the sore _____ into gangrene and then to cancer.

B. Essay Writing [10 marks]
Instruction: Write an essay on “Self-employment is a better way of developing career.

Jiban Bima Corporation (JBC) Junior Officer Question Solution 2009 ছাড়া আরও পড়ুনঃ

ফেইসবুকে আপডেট পেতে আমাদের অফিসিয়াল পেইজ ও অফিসিয়াল গ্রুপের সাথে যুক্ত থাকুন। ইউটিউবে পড়াশুনার ভিডিও পেতে আমাদের ইউটিউব চ্যানেল সাবস্ক্রাইব করুন। আপডেট পেতে আমাদের টেলিগ্রাম চ্যানেল যোগ দিতে পারেন। আমাদের সাইট থেকে কপি হয়না তাই পোস্টটি শেয়ার করে নিজের টাইমলাইনে রাখতে পারেন অথবা পিডিএফ আইকনে ক্লিক করে ডাউনলোড ও করে নিতে পারেন।